Leni van Noord

 

 

Opruimen voor je doodgaat?!

Het is de uitdagende en tegelijk confronterende titel van een boekje, geschreven door de Zweedse Margareta Magnusson. In Zweden heeft men er zelfs een term voor: döstädning.

Wij kennen deze traditie in Nederland eigenlijk niet, maar uit ervaring weet ik dat het uitzoeken van spullen een heel waardevol ‘ritueel van betekenis’ kan zijn, in de laatste levensfase en eigenlijk op ieder ander moment.

Je spullen zijn in wezen een blauwdruk van je leven. Ze vertellen jouw levensgeschiedenis. Wanneer je de verhalen die liggen opgesloten in je spullen durft te delen – de lach én de traan – levert dit vaak verdiepende contacten op met nabijen. Voor mantelzorgers kunnen de spullen een inspiratiebron zijn voor nieuwe gespreksonderwerpen.

Opruimen voor je doodgaat vergt moed. De moed om te erkennen dat het leven eindig is. De moed om tijdens het opruimen keuzes te maken en te bepalen: welke spullen vormen jouw ‘thuis’ waarmee je je graag omringt? En voor welke spullen is het moment aangebroken om ze los te laten, familie of vrienden te vragen of je hen er een plezier meedoet of er een andere bestemming voor te zoeken.

Opruimen, zou je wel willen maar je weet niet hoe? Als professional organizer help ik je graag op weg, reis ik met je mee zolang het nodig is, op jouw tempo. Ik werk vanuit mijn praktijk ‘de ontluikende roos’.

Neem eens een kijkje op de website om de sfeer van de ontluikende roos te proeven.

Neem contact op met Leni van Noord