Jetty Kuiper, “the circle of life”.

Als spreker bij uitvaarten mag ik al jarenlang geregeld een stukje meelopen met mensen die afscheid moeten nemen van een dierbare. Hun verhalen verwoorden in een tekst waarin zij zichzelf sterk herkennen, is bijzonder en vervullend. Steeds vaker gebeurt het ook dat degene om wie het gaat, daarbij betrokken is. De dood bespreekbaar maken is voor mij een belangrijke levensmissie.
Op mijn manier heb ik daar een steentje aan mogen bijdragen; bv. door uitvaartcursussen te organiseren, Uitvaartbeurzen (toen dat nog minder gebruikelijk was), als mede-organisator van Wereldlichtjesdag etc. Mijn huidige levensmissie is er op gericht om de LevenseindeDOULA onder de aandacht te brengen in Nederland. DOULA, het Griekse woord voor “dienende vrouw”. Ik ben zelf ook doula bij zwangerschap en geboorte. Een doula is niet medisch, maar voor de emotionele, praktische, sociale en spirituele ondersteuning. ER ZIJN voor iemand die daar behoefte aan heeft. Vanuit angst, een gevoel van eenzaamheid, vanuit een praktische behoefte. Vanuit de wens om ook in die laatste fase zoveel mogelijk zelf de regie te hebben/houden. Dat is wat een End-of-life-DOULA biedt.
Als je kiest voor een levenseindeDOULA, kies je zelf bewust voor een persoon die jou het meest aanspreekt. Die gaat doen waar jij op zit te wachten. Hij/zij is namelijk niet in dienst van een organisatie, heeft geen (verborgen) agenda, heeft geen vaste werktijden of takenpakket, hoeft zich niet bezig te houden met verslaglegging, regels en protocollen, maar is gefocust op het HIER en NU. Op AANDACHT. Wat is nu gewenst? Samen met de mens in de laatste levensfase en diens naasten wordt bekeken waar op dat moment de meeste behoefte aan is.
Dat kan van alles zijn: de kamer wat opruimen, zodat er rust gevoeld kan worden; mee naar een confronterend gesprek met een arts en dat gesprek voorbereiden; spreken over wensen, angsten; terugblikken op het leven (en dat verhaal desgewenst uitschrijven, opnemen…), intunen op de aanwezigen, faciliteren bij schema’s en regelzaken, waken, etc.
De doula komt open-minded binnen en heeft geen vervolgafspraak een half uur later. Al hebben sommige doula’s een neven-activiteit voor hun inkomsten, omdat fulltime doula ZIJN niet haalbaar is.

Mijn kennis en ervaringen op dit gebied, aangevuld met diverse trainingen vanuit binnen- en buitenland, heb ik gebundeld en beschreven in “de Levenseindegids”. Mijn levensmissie is er nu op gericht om anderen te trainen tot levenseinde-DOULA. Dat doe ik in een driedaagse RE-training, waarbij “de levenseindegids” de basis is en mensen de diepte in gaan rond thema’s als zelfzorg en hun eigen proces rond afscheid nemen en sterven. Mensen die zich hiertoe aangetrokken voelen, blijken doorgaans een enorme levens- en werkervaring mee te brengen, die ze graag (nog meer) willen inzetten voor mensen die wel wat ondersteuning willen in hun laatste levensfase.
De term LEVENSEINDEDOULA is nieuw, maar het werk is zo oud als de wereld. Bij grote overgangsmomenten zoals geboorte en dood waren van oudsher altijd al “dienende vrouwen” aanwezig, doorgaans in de vertrouwde omgeving thuis. Uitstralend: Je kunt het!!” Geboren worden en sterven – het zijn normale, natuurlijke processen van het leven.

Warme groet, Jetty Kuiper www.Levenseindedoula.nl

Neem contact op met Jetty Kuiper, “the circle of life”.