Afscheidsfotograaf: Daphne Kleine

Mijn zoon was 5 toen zijn vader overleed. Nu, bijna 6 jaar later, kan hij zijn vader nog amper herinneren. De foto’s en filmpjes die van zijn vader gemaakt zijn, vormen nu zijn herinneringen.

“Mam, wie waren er allemaal op papa’s uitvaart?” “Heeft papa ook in zo’n grote zwarte auto gelegen?” “Heb ik nog wat voor papa gedaan?” Het zijn enkele vragen die mijn zoon aan mij stelde. Gelukkig heb ik tijdens de uitvaart, foto’s laten maken. Want heel eerlijk, ik wist ook niet alles meer. Je wordt op dat moment zo geleefd. Emoties schieten alle kanten op en je moet zoveel regelen.

En dan…. Is plotseling alles voorbij en val je in een diep gat van rouw. Aan de hand van de uitvaartfoto’s kan ik mijn zoon laten zien wie er op de uitvaart van zijn vader aanwezig was. Hoe de rouwwagen eruitzag. Hij kan zelfs terugzien dat hij tijdens de dienst bijna volledig op de kist klom, om te luisteren of het hart van zijn vader nog klopte.

Zonder die foto’s had ik hem nooit antwoord kunnen geven op al zijn vragen. Het klinkt in eerste instantie misschien vreemd om foto’s te laten maken van de uitvaart. Achteraf gezien merk je pas hoe waardevol die foto’s zijn. Voor mij en mijn kinderen zijn het tastbare herinneringen geworden, die ons troost bieden en helpen bij het rouwproces.

Vanwege mijn eigen ervaring, als moeder en als weduwe ben ik afscheidsfotograaf geworden.

Het verdriet om een dierbare wordt er niet minder om. Maar hoe fijn is het, als je straks jezelf en je kinderen kan helpen in het rouwproces? Dat je een album hebt wat troost biedt en je antwoorden geeft.

Ik vertel je graag hoe ik als afscheidsfotograaf te werk ga, zodat het niet meer vreemd voelt.

D.A.F. Daadwerkelijk Andere Fotografie

Afscheidsfotograaf: Daphne Kleine

 

Neem contact op met Afscheidsfotograaf: Daphne Kleine