Marcel Kolenbrander. Het echte leven en de liefde voor diegene die je mist.

Het echte leven vastleggen.

Het kopje koffie en de krant, op zaterdagochtend langs de lijn, het familie ontbijt op zondag. Alles gaat zoals altijd. De dagelijkse patronen en gewoonten. Juist die momenten vastleggen, want die mis je het meest als ze er niet meer zijn. Die foto’s die je raken als je echt contact maakt met mensen. Dan is het niet alleen een mooi plaatje maken maar het gevoel vangen in een foto om te koesteren..

Foto’s kunnen ook heel waardevol zijn als je door ouderdom en/of ziekte afscheid moet gaan nemen van de vaste uitjes, rituelen e.d. Het wekelijkse rondje fietsen op de hei. Het fietsen is te zwaar geworden maar nog één keer met alle fietsmaatjes op pad. Het kopje koffie en het boterhammetje, het gaat om verbinding, vriendschap en er samen ‘zijn’.

Met deze vorm van fotografie wil ik het echte leven vastleggen; is er iemand boos of dwars ook dat komt op de foto! Ook dat zijn mooie herinneringen voor later.

Bij afscheidsfotografie is het belangrijk dat je de juiste momenten kiest en weet wat de foto’s kunnen betekenen voor het rouwproces, het koesteren van herinneringen en in zekere zin ook troost kunnen bieden.

 

Still in your eyes:

Met Still In Your Eyes maakt fotograaf Marcel de liefde van mensen voor hun stilgeboren of jong overleden kindje zichtbaar. Door twee oproepen te plaatsen op social media kwamen er zoveel reacties dat het boek binnen de kortste keren vol was. Over dit onderwerp wordt vaak gezwegen omdat het zo pijnlijk is. Maar de mensen die dit meemaken willen erover blijven praten. Ze waren zwanger, zijn bevallen, alleen is het kindje er niet meer. Verplaatst van de buik naar het hart, wordt er gezegd. En met dit boek maakt Marcel dit onderwerp zichtbaar, voelbaar en bespreekbaar…

Ook voor mensen die dit zelf hebben meegemaakt is dit boek een vorm van herkenning, erkenning en verbinding. En schrijven diverse professionals op het gebied van rouw en begeleiding hun verhaal over dit onderwerp.

De foto’s in het boek zijn vol van emotie; verdriet, pijn en leed, maar ook zeker met liefde en trots. Want hun kindje heeft bestaan… hoe kort het dan ook bij hen was…

Marcel:

Als vrijwilliger voor Stichting Still heb ik mogen ervaren hoeveel een fotoreportage kan betekenen voor de ouders van stervende of overleden baby’s kort nadat ze geboren zijn.

Fotograferen voor Stichting Still heeft mijn leven verrijkt. Het laatste moment van contact, er samen zijn. De wereld staat stil. De herinneringen aan deze wereldwondertjes is het kostbaarste bezit. Als pappa en mamma draag je hen in je hart en ziel je hele leven met je mee.

Met het foto project Still In Your Eyes leg ik de blik in de ogen en ziel vast als de ouders denken aan hun kinderen die zij moeten missen. Alle emoties zijn langsgekomen, zo dankbaar dat zij dit toelaten. Om voor de ouders deze kwetsbare herinneringen aan hun kindje te mogen vastleggen is bijzonder en raakt mij als mens en vader.

 

Boekpresentatie en opening expositie:

Op 8 december 2019 wordt het Still In Your Eyes fotoboek gepresenteerd aan alle ouders en familieleden van de stilgeboren of vroeg overleden kinderen die in het boek staan. Welkom zijn ook lotgenoten of professionals op het gebied van kindersterfte / rouw / afscheid en andere geïnteresseerden. De foto’s zijn dan ook als expositie hier voor het eerst te zien (en te horen).

 

Foto Kunst project In Your Eyes 2016:

In 2016 heeft Marcel het project In Your Eyes gepresenteerd. Het foto kunstproject waarbij het mysterie van de liefde gevat werd in één beeld. Eén model, één fotograaf, één vraag: denk aan iemand waar je van houdt. Verrassend, ontroerend, kwetsbaar, raak. Een wereld in één blik. Een foto die een verhaal vertel.

Een blik die een verhaal vertelt. Dat werd een boek vol verhalen. De liefde in 144 pagina’s. Meer dan 100 foto’s en verhalen over de liefde. Een ode aan de kracht en kwetsbaarheid van de mens.

Beide projecten zijn ontstaan uit een passie voor mensen en nodigen de ogen uit naar binnen te kijken. Echte mensen met echt verhalen.

 

Meer over Marcel?

Samen met Esther, hun twee kinderen en cocker spaniel woont Marcel in Leusden.
Zijn passies zijn natuur en cultuur, vooral muziek (draai vooral lp’s), concerten bezoeken en grote liefhebber van Italiaans eten en goede wijn.

‘Fotografie is het mooiste vak dat er bestaat’. Kijken, zien en creëren… Wanneer ik door de lens kijk is er even niets anders. Ik maak herinneringen zichtbaar’.

 

Wil je meer informatie over het project Still in Your Eyes en Marcel kun je een kijkje nemen op de websites:

www.stillinyoureyes.nl

www.hetafscheidinbeeld.nl

www.solasfoto.nl

Terug naar het overzicht

Tags