Wees niet eigenwijs of bang.

Ben jij een zorgmijder? Wat is een zorgmijder?

Zorgmijders zijn mensen die geen hulp of zorg willen of durven te vragen, terwijl omstanders of naasten vinden dat het wel nodig is. En dat is best lastig. Ze willen je graag helpen, maar jij denkt daar anders over.

Hulp vragen en hulp accepteren. Twee dingen die veel mensen erg lastig vinden. En dat begrijp ik. Ik hoor mijzelf als zeggen ‘als ik hulp nodig heb, dan zeg ik het wel’. Maar vaak is dan de telefoon pakken en vrienden en familie om hulp vragen toch in de praktijk lastiger dan het lijkt.

Iedereen heeft begrip voor de wens zelfstandig te zijn, langer thuis te kunnen wonen maar je naasten en familie maken zich ook zorgen of dat allemaal in de dagelijkse praktijk wel soepel gaat. En dat is ook te begrijpen.

Een beetje eigenwijs of bang, voor het uit handen geven, afhankelijk zijn? Maar als het jouw kwaliteit van het ‘zijn’ of contact met je dierbaren in de weg gaat staan?

Een boodschap uit de praktijk:

“een boodschap aan diegene die zorg mijden, die misschien bang zijn, slechte ervaringen hebben, wantrouwig zijn of eigenwijs zijn en denken dat de moeilijke dingen vanzelf voorbij gaan…

Als je iets hebt (en je bent eerlijk en weet zelf ook wel dat je hulp nodig hebt), maak het dan bespreekbaar! Vraag om hulp. Voorkom erger.

Luister naar je lichaam! Beter twee keer teveel dan één keer te weinig. Luister naar je omgeving… en doe hen niet te kort”. 

(bron/naam is bij het platform bekend)

 

Een fijne bijkomstigheid kan ook zijn dat je naasten en omgeving graag iets voor je willen doen.

En het kan ook zomaar meevallen! De huisarts is aardig, de buurman vind het niet erg de bak buiten te zetten, samen een wandeling maken, of toch de huishoudelijke hulp!

Waar ben jij eigenlijk bang voor?

 

Wees welkom als je hierover wilt praten of een andere vraag hebt waar wij met je mee kunnen denken.

 

 

 

Meer informatie over Wees niet eigenwijs of bang.