Uitslag gesprek arts? Checklist ter voorbereiding.

Uitslag gesprek arts? Checklist ter voorbereiding.

Je hebt de onderzoeken achter de rug en binnenkort staat de afspraak in de agenda voor het uitslag gesprek met je arts. Je hebt veel vragen. Wordt het een slechtnieuwsgesprek of niet?

Hoe je voor te bereiden op de afspraak? Wat is handig om alvast over na te denken en voor jezelf op papier te zetten? Hieronder enkele voorbeelden om je hierop voor te bereiden:

Je hebt de afspraak gemaakt? Wat kun je op papier zetten over hoe het met je gaat?

  • Zijn er sinds het laatste gesprek met de arts dingen veranderd? Hoe je je voelt? Heb je last gehad van de onderzoeken of misschien daarna? Wees zo duidelijk mogelijk en probeer het zo goed mogelijk te omschrijven.
  • Hoe gaat het met de medicijnen? Inname, bijwerkingen of heb je er juist geen?
  • Pijn. Vaak krijg je de vraag of je de pijn kunt aangeven op een schaal van 1 tot 10. Vooral bij het duiden van de pijn is het belangrijk om eerlijk te zijn. Als het een 8 op de schaal van 10 is, zeg het dan ook. Hoe concreter jij bent des te beter de arts je situatie kan beoordelen. .

Iemand meenemen?

Wij geven je het advies ‘doen’. Het is fijn om iemand mee te nemen. Voor rijden of onderweg met de trein, het wachten. En samen hoor je meer dan alleen. Wie wil je meenemen. En wees niet te voorzichtig. Oh ze hebben het al zo druk, ik kan ze het toch niet vragen? Is dat ook echt zo? Of vul jij voor de ander in?

“Zo fijn, ik hoefde niet alleen. Ik zag er zo tegenop om dat stuk alleen te moeten rijden. Zoeken naar een parkeerplek, kom vast te laat. Maar ik hoefde alleen in te stappen, fijn”.

Aantekeningen of opnames maken?

Je kunt vragen of diegene die met je meegaat aantekeningen wil maken. Zeker als het om jezelf gaat en jouw gezondheid, is het lastig om informatie op te nemen, te verwerken en ook nog vragen te stellen. Diegene die meegaat, kan met wat meer afstand luisteren en vragen stellen en aantekeningen maken. Zo kun je thuis de informatie verwerken en samen bespreken.

Je kunt ook vragen of de arts aan het einde van het gesprek de belangrijkste punten voor je op papier wilt zetten. Of misschien het wil inspreken op je telefoon. Overleg dit samen met de arts voordat het gesprek begint.

De afspraak:

Dan zit je samen in de wachtkamer en hoop je dat je snel aan de beurt bent. Maar het kan ook zo uitlopen. Dus kun je hier maar beter rekening mee houden, dan kan het altijd meevallen.

Helaas, de moeilijke woorden en termen zullen genoemd worden. Maar vraag uitleg over wat je niet begrijpt. De arts zal dit begrijpen en legt je graag uit wat het betekent. De gebruikte term, wat precies. Is het je duidelijk, dan ga je verder met het gesprek.

Heb je voldoende informatie om verdere keuzes te kunnen maken?

Zijn er keuzes in behandeling of het gebruik van medicijnen? Welke bijwerkingen kunnen er optreden? Zijn er risico’s? Misschien wil je ook de alternatieve behandelingen meenemen in je overweging.

Je hoeft niet altijd een direct een beslissing te nemen. Je krijgt een hoop informatie en weinig tijd tijdens het gesprek om alles goed in je hoofd te ordenen. Emoties en gevoelens hebben ook tijd nodig.

Is er informatie op papier voor je beschikbaar? Dan kun je het thuis nog eens rustig doornemen en bespreken met je partner, kinderen, vrienden of anderen die jij vertrouwt.

Ook als je twijfels hebt, neem de tijd. Dit is de basis waarop je verder gaat. Maak het bespreekbaar.

Weer thuis:

Bespreek de uitkomst, het voorstel voor de behandeling/medicijnen. Zo vaak en met wie jij dat wil. Beslissingen nemen is zwaar. Jij alleen beslist over het vervolg, de behandeling, jouw leven. Wat zijn de consequenties van je keuze?

Heb je de behoefte aan een second opinion? Neem dan contact op met je (huis)arts en je zorgverzekeraar. Dan weet je wat de mogelijkheden zijn.

Hoe dan verder?

Door de diagnose en de behandeling zal je leven er de komende tijd wellicht anders uitzien. Iedereen gaat op zijn eigen manier om met deze nieuwe situatie. Eén juiste manier om er mee om te gaan, bestaat niet. Voor veel mensen is de behandelperiode een intense periode van pieken en dalen. De ene dag is de andere niet. Het is heel normaal dat je de ene dag kan putten uit innerlijke kracht, vriendschap, mooie herinneringen, toekomstplannen en geloof. Op andere dagen kan je mentale weerbaarheid minder zijn.

Hoe zorg je goed voor jezelf tijdens de behandelingen:

Lastige vraag, maar we kunnen je wel enkele tips geven:

Waar haal jij je kracht of plezier uit?

Je kunt dat de dagen vooraf of erna inplannen met dit soort zaken en/of activiteiten. Als het je goed doet om een wandeling te maken, vooral doen als je er de energie voor hebt. Of lees je graag, gun jezelf dan een dag rust met een goed boek in je favoriete stoel. Gun jezelf deze momenten

Ook belangrijk wat kost je veel energie?

Probeer deze zoveel mogelijk te voorkomen rondom de behandelingen of periode van zware medicijnen. Als telefoongesprekken je te sterk vermoeien, vraag een ander deze te beantwoorden of heel kort te houden.

Hierboven schetsen we je slechts 2 voorbeelden. Maar als je dagelijkse routine nu verandert door afspraken, behandel- en rust periodes, durf dan gerust om hulp te vragen. En blijf vooral voelen wat jij nodig hebt en wat voor jou belangrijk is. Misschien wil je zoveel mogelijk je vertrouwde activiteiten behouden, of wil je juist meer tijd besteden aan je familie en vrienden.

Het ziek zijn en behandeld worden kan ook een eenzame ervaring zijn. Je leven speelt zich (tijdelijk)  vooral af in het ziekenhuis en rond het bezig zijn met uw ziekte en de behandeling. Andere hebben juist dan eigen dagelijkse bestaan buiten het ziekenhuis.

Weet dat je er niet alleen voor staat en dat er veel steun om je heen is.

Je dierbaren en naasten:

Ook zij zitten met vragen en allerlei emoties. Als je zelf over je behandeling wil en/of kan praten, over je je voelt en het ervaart, wat het met je doet, dan kunnen zij hier ook de kracht en moed uit halen om er ‘voor je te zijn’.

Het is niet makkelijk om te weten hoe zij je kunnen steunen of waar ze je bij kunnen helpen. Geef gerust aan wat jouw kan helpen. Of wil je dat ze er gewoon “zijn’?

Durf om hulp te vragen:

Emoties en twijfels drukken soms zwaar op je schouder of de schouders van je dierbaren en naasten. Er zijn geen pasklare antwoorden of oplossing die je zo uit de kast kunt trekken.

Er is niet alleen moed voor nodig om de behandeling aan te gaan, maar ook om te doorgaan. Soms kan het helpen om met anderen te praten. Lotgenoten die weten wat je meemaakt, of een professional die je net op een andere manier kan laten kijken naar je gevoelens, situatie e.d.

Sommigen benoemen het als ‘in een zwart gat vallen’ of benoemen ‘eenzaamheid’. Of is het lastig alles een ‘plek’ te geven. Maar ook vermoeidheid, angst, piekeren, slaapproblemen of anderen voorbeelden. Ook hier ben je niet alleen. Iedereen krijgt hier tijdens een behandeling of medicijn gebruik mee te maken.

Onze partners van het platform JouwLaatsteLevensfase luisteren graag met hart en ziel naar je verhaal en kijken naar wat jij nodig hebt om verder te gaan. Ook voor jouw dierbaren, naasten.

 

 

 

Meer informatie over Uitslag gesprek arts? Checklist ter voorbereiding.