Hoezo ondersteuning geeft mantelzorger rust?

Wat is aanvullende mantelzorg? Hulp bij praktische zaken als boodschappen doen, hond uitlaten, samen koken en eten.

Mantelzorgers zijn ‘echte helden’, maar hebben ook maar 24 uur in 1 dag.

70 % van de mantelzorgers heeft naast de (met hart en ziel en veel liefde) vaak een verplichting als baan, vrijwilligerswerk of studie e.d. En daar kan het mis gaan. Je wilt wel, maar je rooster van het werk laat het niet toe of je kunt er niet volledig zijn zoals je zou willen.

Het is belangrijk dat jij ook blijft staan en is het dus helemaal niet raar om extra hulp te vragen. Het gaat hier niet om de medische ondersteuning, maar juist het stukje aandacht en tijd. De buren die even langslopen of er nog een boodschap nodig is, de hond uitlaten, met de auto naar het ziekenhuis of huisarts.

Deze aanvullende mantelzorg kan door familie, buren, vrienden worden geboden maar er zijn ook professionele organisaties die hierbij kunnen ondersteunen. Zo ook Zorgmies (partners Overijssel) of Mantelzorgcoach Limburg).

Vragen om aanvullende zorg of hulp vragen is niet vreemd. Vaak wil men wel, maar hoe dan? Praat erover en durf de drempel over te stappen. Als het jou verlichting geeft is dat goed en dat zegt niet dat je jouw taak als mantelzorger versloft.

En als het niet lukt om het in de eigen kring te regelen, weet dan dat er altijd nog professionele ondersteuning is. Er is een groot aantal zorgverleners (professionals) die je tegen kunt komen. Zoals de huisarts, verpleegkundigen, Zorgmies, ouderen coaches, thuiszorg en nog veel meer.

Lees ook de blog over ‘respijtzorg”. Het ‘vrij af’ nemen van de zorg.

Dus wees ook lief voor jezelf. Plan een moment in je agenda om bij te tanken. Even wandelen, naar de markt, koffie te drinken.

Doe mee met onze 14 dagen ‘Zorg voor jezelf’ Challenge. Kleine oplaad momenten voor jezelf om te kunnen blijven ondersteunen als mantelzorger. Klik op deze link om je aan te melden voor deze ‘gratis’ Challenge.

https://jouwlaatstelevensfase.nl/mantelzorg/mantelzorg-challenge/

Zet jij de volgende stap om goed voor jezelf te zorgen ?

Meer informatie over Hoezo ondersteuning geeft mantelzorger rust?