Workshop mantelzorger & de laatste levensfase

Veel mensen willen tot aan het eind van hun leven thuis blijven wonen. Om dit mogelijk te maken is mantelzorg cruciaal. In ons land geven circa 300.000 mensen mantelzorg aan een naaste aan het levenseinde (bron Mantelzorg.nl).

Palliatieve zorg is zorg gericht op kwaliteit van leven. Genezing wordt veelal niet meer verwacht. Palliatieve zorg is gericht op bestrijden en verlichten van symptomen. Deze fase kan soms jaren duren. Het laatste stuk is de terminale fase, waarbij verwacht wordt dat er nog een levensverwachting is van maximaal 3 maanden.

Mantelzorg wordt in de palliatieve fase gekenmerkt door verdriet om het naderend afscheid en door een toenemende zorgafhankelijkheid van de zieke naaste. Mantelzorg is aan het levenseind zeer intensief. Soms krijgen mantelzorgers weinig of geen steun. Reden hiervoor kan zijn dat mantelzorgers niet graag om hulp vragen. Zij cijferen hun eigen behoeften vaak weg.

Mantelzorg in de palliatieve fase is complex, intensief en geconfronteerd je ook met de vragen, onzekerheid en eventuele angst. Wat doe je daarmee? Waren jullie gewend om met elkaar te spreken over moeilijke zaken? Over het levenseinde en wensen?

Geen leuk onderwerp om het over te hebben. Maar het bespreken en/of vastleggen van zaken bij leven, kan naast het verwerken van de emoties, ondersteunen om de nieuwe realiteit onder ogen te zien.

In deze workshop handvatten om samen te ontdekken wat voor jullie de juiste keuzes kunnen zijn.  Hierbij creëren we rust, helderheid en kijken we naar wat voor jullie, op dit moment in het leven, belangrijk is en waar de prioriteit ligt.

Aan bod komen allerlei zaken die te maken kunnen hebben met de eindigheid o.a.:

  • Hoe hou je regie
  • Wilsbeschikkingen, euthanasie, wilsbeschikking, levens-testament
  • Wensen m.b.t. voorzorg, verzorging en nazorg
  • Het afscheid
  • Financiële en zakelijke afwikkelingen van de nalatenschap, tips voor deze fase van voorbereiding
  • Hoe straks als je alleen bent?

De workshop wordt afgesloten met een informatie pakket. Hierin de informatiegids ‘De Laatste Levensfase’, folders en informatie zodat je thuis samen in je eigen omgeving datgene kan bespreken/oppakken wat voor jullie het “verschil” kan maken om samen liefdevol naar het levenseinde te kijken. Voor nu en later.

Deze workshop wordt gegeven in kleine groepen van maximaal 8 personen, zodat er tijd genoeg is om met elkaar te praten, elkaars ervaringen en tips te horen. Persoonlijke aandacht voor elkaar en voor jou.

De exacte informatie volgt binnenkort.

Wil je op de hoogte blijven van de workshop data? Neem dan contact met ons op via ons email adres info@jouwlaatstelevensfase.nl.

 

Vergeet jezelf niet als mantelzorger!

Goed voor jezelf zorgen en de ander niet te kort doen? Zeker dat kan. De Challenge is 14 dagen lang inspiratie om goed voor jezelf kunt zorgen zonder de ander in de steek te laten. Jouw leven gaat ook door en hoeft geen afbreuk te doen aan de mantelzorg die je geeft.

Doe mee met de “Zorg goed voor jezelf” Challenge. Oplaad momenten voor jou zelf en er te kunnen zijn voor de ander.

Klik op de link om je aan te melden.

https://jouwlaatstelevensfase.nl/mantelzorg/mantelzorg-challenge/

Meer informatie over Workshop mantelzorger & de laatste levensfase