Eenzaamheid

Eenzaamheid.

Eenzaamheid is heel normaal, en hoort bij het leven. Eenzame gevoelens ontstaan als je verbindingen met andere mensen niet op orde zijn. Net zoals bij honger en dorst voel je in je lijf dat je iets te kort komt. Wanneer je honger hebt moet je eten en wanneer je dorst hebt is het goed om te drinken. Zo geven eenzame gevoelens jou een signaal dat je onvoldoende tegemoetkomt aan je behoefte tot verbinding met andere mensen. Dit is een heel persoonlijk gevoel en dus ervaart iedereen dit op zijn of haar eigen manier.

Iedereen heeft een basale behoefte aan verbonden zijn met andere mensen. Wanneer eenzaamheid langer duurt, veranderen je hersenen, je verandert als persoon. Het maakt je niet alleen ongelukkig, maar ook ongezond. Je kunt je verdrietig, onzeker, angstig en misschien ook machteloos voelen. Je kunt contacten leggen als onprettig ervaren of ertegenop zien, besluiteloosheid ervaren en je sociale vaardigheden zijn steeds lastiger om toe te passen.

Eenzame gevoelens kun je al je hele leven met je meedragen of ze kunnen op latere leeftijd ontstaan. Eenzame gevoelens kunnen ontstaan of versterkt worden wanneer er door een gebeurtenis iets veranderd in je leven waardoor je patroon van leven veranderd. Het gaat niet meer zoals je het gewend was.

Gebeurtenissen kunnen zijn:

  • Je gaat naar een andere school of je gaat een opleiding volgen
  • Je krijgt je eerste baan of je wisselt van baan of er zijn grote veranderingen binnen je werksituatie
  • Je gaat met pensioen of je krijgt je ontslag
  • Je gaat op jezelf wonen of verhuizen
  • Je bent als migrant je thuisland verloren
  • Je krijgt een relatie, je gaat samenwonen of trouwen of je gaat scheiden
  • Je krijgt een kind of er komt gezinsuitbreiding
  • Er komt verandering in je gezondheid of in de gezondheid van iemand in je omgeving
  • Wanneer je moet leven met een beperking
  • Er komt iemand te overlijden

Maar denk ook aan momenten wanneer je het gevoel hebt dat je je niet thuis voelt in de situatie of relatie waar je je op dat moment in begeeft.

Steeds wanneer een belangrijk levenspatroon wijzigt, is het nodig om op zoek te gaan naar een nieuwe balans, waar jij je weer goed bij voelt. Soms gaat dat eenvoudig, soms is er meer tijd voor nodig om dat te realiseren. Wanneer je je net na zo’n gebeurtenis eenzaam voelt, is dat heel normaal. Wanneer het gevoel te lang aanhoudt (rond 1 jaar of langer) en wanneer eenzaamheid langzaam je leven gaat beheersen, is het van belang om in actie te komen!

Vaste patronen. Wat we nodig hebben is een patroon van verbondenheid. Wij mensen snappen de wereld alleen als we er een patroon in kunnen ontdekken. Patronen zijn de basis van ons leven. Zonder patronen zouden we reddeloos verloren zijn.

Ik zeg altijd; Het moet logisch zijn, ik moet het snappen.

Wat ik hiermee bedoel; ik wil patronen zien in de dingen die gebeuren om houvast te hebben. Ik ben gewend om op een bepaalde manier mijn dag in te delen en mijn werk te doen. Mijn leven is gevuld met patronen. Ik merk het direct wanneer ik op vakantie ga dat mijn patroon wordt verstoord. Ik eet andere dingen (ik mis dan mijn hagelslag bij het ontbijt). Ik sta later op omdat het kan en ik doe alleen maar dingen die ik leuk vind. Ik deel mijn dagen anders in. En hoe leuk het ook is, soms voel ik me gewoon vervelend. De vaste dingen die ik zo gewend ben om te doen, kan ik niet doen. Ik ben mijn ritme kwijt.

Voorspelbaarheid en vertrouwen. Een patroon geldt ook voor relaties in je leven. Wij verhouden ons voortdurend tot anderen. Op basis van wat we van de ander en de ander van ons ervaart. Verandert er iets in hen of in ons of onze omstandigheden, dan wordt die verbinding bijgesteld. Ik ben gewend om op een bepaalde manier met collega’s om te gaan en ik heb een manier van vrienden ontmoeten. Met de ene vriendin bespreek ik het ene, met een andere vriendin doe ik het andere.

Patronen in relaties zijn voortdurend in beweging. Bij een te grote verstoring van die beweging ontstaat er een breuk in de verbinding. Mijn patroon is dan ook compleet verstoord, wanneer mensen waar ik intensief contact mee heb verdwijnen. Om welke reden dan ook. Met wie ga ik dan delen wat ik altijd met die ene persoon deelde?

Wat heb jij nodig? We hebben het nodig in de verbinding met anderen vaste patronen te hebben. Dat geeft ons een gevoel van veiligheid en zekerheid. Een vast patroon van verbinding is één ding. Het gaat er ook om dat die verbinding brengt wat je nodig hebt. Je kunt nog zo verbonden zijn met je familie door patronen van erfelijkheid. Als jij je niet thuis voelt bij die mensen en zij delen niet jouw waarden, zal je op zoek moeten gaan naar andere patronen van verbinding.

Wat kun je zelf doen?

Kortom, wat eenzaamheid oplost is het hebben van patronen van betekenisvolle verbinding met andere mensen. Wat betekenis geeft, is een individuele zaak. Daarom is er maar één iemand die eenzaamheid kan oplossen: dat ben je zelf!

Leer wat voor jouw belangrijke waarden zijn in je leven, leer je vaardigheden kennen die je leuk vindt, kom in beweging op een manier die bij je past en durf over eenzame gevoelens te praten zodat je op tijd hulp in kunt schakelen wanneer dat nodig is.

 

Zet een eerste stap naar een fijner en betekenisvoller leven

 

Dit artikel is geschreven door Jeanine Sinke, aangesloten bij platform ‘Jouw Laatste Levensfase’.

Meer informatie over Eenzaamheid