De muziek van je leven.

De muziek van je leven.

Muziek speelt een belangrijke rol tijdens kleine en grote momenten in ons leven. Het verhaal van je leven zit vaak in kleine dingen en/of herinneringen. Vooral de muziek uit onze kinder- en tienerjaren blijft bij. Het uitgaan, het eerste afspraakje of alle herinneringen die naar boven komen bij het luisteren van dat ene liedje.

Maar ook de alledaagse radiomuziek of de band op jullie huwelijksfeest zijn waardevolle herinneringen. Muziek komt direct bij je gevoel. Al bij het horen van de eerste klank.

Maar waarom komen de tranen bij dat liedje? Muziek is emotie. Het raakt mensen en kan gevoelens, gedachten helpen te benoemen of te verwerken. Maar het is niet voor iedereen hetzelfde?

Hoe wij reageren op muziek heeft alles te maken met de situatie en de omgeving. Een heerlijk strand en een drankje en dan de zomer hit, klinkt thuis toch minder warm. En als je in een muzikaal gezin bent opgegroeid, speelt muziek al weer een heel andere rol in je leven dan waar de muziek een uitzondering was. Zo is bekend dat snelle muziek en tempo een vrolijk gevoel geeft en langzame liedjes eerder rustig of verdrietig. Ook het volume waarop muziek gedraaid wordt speelt een rol.

Muziek is een uitstekend instrument om een groep mensen op één lijn te krijgen, muziek verbindt mensen.

Wat kan muziek betekenen in de laatste levensfase of palliatieve fase?

Tijdens de laatste levensfase of de palliatieve fase is vooral een hoge kwaliteit van leven en samen genieten van de momenten die je nog hebt zijn belangrijk. Met elkaar herinneringen ophalen aan momenten waar je samen om kunt lachen of een traan om laat. Elk moment met elkaar beleef je bewust als iets kostbaars.

Live uitgevoerde muziek komt nòg meer binnen en dit is waarom live muziek zo passend is tijdens deze levensfase.

Muziek verbindt, troost en haalt dierbare herinneringen op. Ons uitgangspunt is dat elke muzikale wens, groot of klein, ingevuld mag worden. Hieronder delen wij een impressie van enkele ervaringen van dierbare muziekmomenten tijdens de laatste levensfase.

Aan het bed:

Speciaal een mini optreden voor jou, wij spelen en zingen de muziekstukken die je graag wilt horen. In een zorginstelling of bij jou thuis kun je, omringd door familie en vrienden, live gespeelde muziek ervaren. Een intiem en bijzonder moment.

Tijdens de uitvaartplechtigheid:

Met het plannen van je eigen uitvaart, kun je de regie over veel zaken in eigen handen nemen. Zo ook over de muziekkeuze en uitvoering tijdens jouw laatste afscheid. Wij komen met een muziekinstrument bij jou langs om jouw muzikale uitvaartwensen te bespreken. Welke liedjes nemen ons mee in jouw leven? Van je kindertijd, het uit huis gaan en de wereld ontdekken of bij jullie huwelijk of de geboorte van jullie kinderen. Een songbook van jouw leven zoals jij het uitgevoerd wilt. In een kleine setting met gitarist en zanger of een koor?

Muziek als begeleiding van jouw gedicht:

Schrijf je graag over je leven of gedichten over het leven, het proces waar jij en je omgeving inzitten? Hoe bijzonder zou het zijn als wij dat kunnen omzetten tot een lied. Of muziek dat het gedicht draagt en nog een tijdje na het voordragen blijft spelen. Een creatieve uiting aan jouw aan papier toevertrouwde gedachten, een uniek samenspel van woorden en klanken.

Ik heb je lief:

Ik heb je lief”. Een muzikale ode aan wie je dierbaar is. Een video cadeau boodschap speciaal op maat gemaakt voor degene die je lief is en die je graag een hart onder de riem wil steken. 10 mooie liedjes met elk een eigen verhaal en sfeer en krijgt een persoonlijke boodschap, speciaal voor degene die je lief is.

  • Dit kan zijn voor degene die niet op de uitvaart konden komen en die je er graag bij had willen hebben.
  • Dit kan zijn voor degene die je een hart onder de riem wil steken, omdat hij of zij net iemand heeft verloren.
  • Dit kan zijn voor degene die in de laatste levensfase zit, maar graag nog iets moois wil nalaten aan zijn of haar dierbare.

Herinneringsbijeenkomst:

Steeds meer worden er na enige tijd na overlijden georganiseerde herdenkingsbijeenkomsten gehouden in zorginstellingen, uitvaartcentra en op begraafplaatsen. Ook in de privé omgeving organiseert men rondom een geboortedag of sterfdatum een speciaal herinneringsmoment of bijeenkomst. Samen met elkaar stil staan bij de dierbare die er niet meer is.

Een samenzijn in de tuin? Door heel Nederland zijn er mooie binnen- en buitenlocaties voor een muzikaal herinneringsmoment. Welke liedjes herinneren jou aan jouw dierbare? Leuk om zo een samenzijn muzikaal vorm te geven. Live ondersteunt door een gitarist, piano of band. Een Song of Life – vier het leven van diegene die jullie missen.

Liever de herinneringen vertaald naar jouw levensboek?

Jouw leven is uniek, vol gebeurtenissen, ontmoetingen en ervaringen. Jouw verhaal is waardevol en de moeite waard om te bewaren en door te geven.

Het maken van een levensboek biedt gespreksstof over je leven en kan jouw levenskracht versterken. Muziek van vroeger herinnert je misschien aan een eerste liefde, of de dansvloer van de discotheek waar je elk weekend naar toe ging, of dat mooie optreden van die band waar je helemaal weg van was.

Je kunt terugblikken op mooie grootse momenten, maar ook hele kleine alledaagse dingen die jouw leven zo typeerden. Jouw herinneringen kunnen verbeeld worden door middel van foto’s en verhalen, gedichten, muziekteksten, tekeningen, collages, etc.

Het maken van een boek is heel waardevol voor jou om te maken maar ook voor partners, kinderen en kleinkinderen is het een mooie tastbare herinnering.

Of nabestaanden maken na het overlijden een mooi herinneringsboek.

Hierin kunnen naast foto’s en verhalen ook toespraken, die tijdens de uitvaart ten gehore zijn gebracht, opgenomen worden. Op deze manier verbeelden zij hun herinneringen aan hun dierbare.

Hoe dan?

Kwaliteit van leven, mooie herinneringen en in verbinding zijn met elkaar.

Voor het boeken van live muziek of het levensboek:

Neemt gerust contact op wanneer je meer wilt weten hoe je samen een uniek moment kunt organiseren voor het samenzijn, het genieten en het maken van dierbare herinneringen.

 

Contactgegevens levensboek:

Sterke Stervensbegeleiding, Marian Sterke

www.sterkestervensbegeleiding.nl en 06 16 06 89 44.

 

Contact algemeen:

Monique Branse 06 – 133 41 257

 

Boek het arrangement De muziek van je leven.