Webinar In Gesprek met Jannie Oskam – Tussenland
Datum/Tijd
Date(s) - 27/05/2021
19:30 - 21:00
Op 27 mei een Webinar In Gesprek met Jannie Oskam, schrijfster van het boek Tussenland, over leven met de dood in je schoenen. Zij wordt deze avond geïnterviewd door Leonie Vogels.
Waar gaat Tussenland over? Lees hierover de recensie van Leonie over het boek.
Recensie ‘TUSSENLAND::
Met veel belangstelling las ik het boek, Tussenland van Jannie Oskam. Wie niet meer kan genezen, komt terecht in Tussenland: een overgangsgebied tussen leven en dood, waarin je de weg niet kent en waarvan je de taal niet spreekt. Daarom is er behoefte aan wegwijzers.
Jannie beschrijft haar proces met een prachtige openheid, persoonlijk en toegankelijk. Ze neemt je echt mee in haar ziekteproces, waarin ze ook benadrukt dat ze vooral ook gericht wil blijven op het leven naast de gerichtheid op ziekte en dood. Haar informatie is waardevol voor lotgenoten en hun naasten.
Ze pleit in haar boek voor meer bekendheid over de palliatieve zorg, die we in Nederland best goed geregeld hebben, maar je moet het wel weten. Ze maakt haar eigen verhaal breder door ook 6 lotgenoten te interviewen. Thema’s als afscheid nemen, werk verliezen, contact met de arts in het ziekenhuis, nazorg, spirituele vragen, bronnen van kracht, het komt allemaal aan bod.
In haar gesprekken met de zorgprofessionals laat ze zien hoe ook zij worstelen met het bespreken van heftige gevoelens als angst, onmacht, verdriet en boosheid. De professionals dragen mooie beelden aan, die je altijd bij blijven, zoals de ziekte als hond op de deurmat.
Deze gesprekken met de zorgprofessionals dragen bij aan haar doel om begeleiding in de palliatieve fase meer bekend te maken. Zo kunnen mensen met kanker altijd direct terecht bij de inloophuizen, die er zijn, waar vrijwilliger en professionals met elkaar samenwerken.
Jannie weet als geen ander de informatie helder en persoonlijk te maken. Zij schreef eerder ‘Zo gaan we het doen! Samen beslissen bij borstkanker’. Jannie Oskam treedt op als spreker en gastdocent en brengt het perspectief van patiënten gevraagd en ongevraagd onder de aandacht.