Besloten bijeenkomst – 3e inspiratiedag voor partners 2019
Datum/Tijd
Date(s) - 28/11/2019
10:00 - 16:00
Locatie
Het Bezinningshuis
Programma 28 november:
Ochtend:
Richard Hattink, workshop kinderen en rouw (niet alleen tijdens de uitvaart).
Richard is de creatieve geest en bedenker van het “uitvaartspeelgoed”. Met uitvaartspeelgoed probeert hij de rouw en de dood op een zo laagdrempelig mogelijke manier bespreekbaar te maken met kinderen..
Met zijn bedrijf Rouw& traint hij o.a uitvaartondernemers, ritueel begeleiders en rouw en verlies professionals in Nederland en Duitsland, Zwitserland.
Rouw en de dood is voor veel mensen nog steeds een moeilijk onderwerp – vooral als het om kinderen gaat. Als kinderen niet naar behoren worden betrokken en opgeleid, kan de schade aanzienlijk zijn.
Met uitvaartspeelgoed probeert Richard de dood zo toegankelijk mogelijk te maken voor discussie met kinderen. Spelen kan kinderen helpen om beter om te gaan met het verlies van naaste verwanten en om er op een meer natuurlijke manier mee om te gaan. Hoe kunnen kinderen betrokken worden in de laatste levensfase en bij de uitvaart?
Hoe kan kennis over het komend verlies en de dood op een kindvriendelijke manier worden overgebracht?
Hoe kan men kinderen in hun verdriet begeleiden zodat ze het goed kunnen doorleven en verwerken?
In deze workshop leert Richard Hattink op een praktische manier om te gaan met kinderen in relatie tot dood en rouw en brengt hij het door hem ontwikkelde K.I.D.S. model over.
Meer lezen over Richard? Neem dan een kijkje op https://uitvaartspeelgoed.nl/dit-ben-ik/
Middag:
Korine van Veldhuijsen, schrijfster van ‘Hoe overleef ik mijn dood en Aan het sterfbed’.
HOE OVERLEEF IK MIJN DOOD? EEN BOEK OVER LIJDEN – 2016
Wat gebeurt er als we (weten dat we gaan) sterven? Kan deze laatste levensfase, en het lijden dat daar vaak mee gepaard gaat, misschien iets toevoegen aan een mensenleven? En: wat kun je betekenen voor iemand op de drempel van de dood? Dit zijn grote vragen, die kunnen fluisteren of die zich juist urgent opdringen: die geleefd willen worden.
Professionals die werken met stervenden, mensen die terminaal ziek zijn en geestelijken van verschillende stromingen geven in dit taboedoorbrekende boek onverbloemd antwoord op deze vragen vanuit hun kennis en ervaring. Het resultaat: 18 bemoedigende en verhelderende interviews en portretten die inzicht geven in het stervensproces en de verschillende levensovertuigingen. Die bovendien uitnodigen om de eigen wensen rondom het levenseinde te onderzoeken én te bespreken.
BOEK: AAN HET STERFBED (2018) NAASTEN VERTELLEN OVER EEN OVERLIJDEN DAT HEN DIEP HEEFT GERAAKT – 2018
Dit is een bijzonder, intiem boek over de dood. Over veelal de gewone dood waarin mensen toegroeien naar het einde en het leven langzaam loslaten. Door alle berichtgeving over euthanasie en het voltooide leven zou je bijna vergeten dat de meeste mensen (95,6%) op deze natuurlijke wijze sterven. Partners, ouders, kinderen, broers, zussen, vrienden, hospice-vrijwilligers, geestelijk verzorgers, verpleegkundigen en artsen nemen de lezer in deze bundel mee in de unieke laatste levensfase van een dierbare naaste. Zij vertellen wat dit sterfbed in henzelf en de ander heeft geraakt en wat het in beweging heeft gezet. Want zo op de drempel van de dood, als de mens op zijn kwetsbaarst is en het mysterie van het leven voelbaar wordt, kunnen mensen intense en betekenisvolle ervaringen hebben. De verhalen geven hoop, vertrouwen en troost, niet in het minst omdat de gewone dood vaak ook als menswaardig wordt beschouwd.
Een aanrader voor de gewone sterveling!