Hoe dan? De zin van het leven na een groot verlies.

Hoe nu verder?
Verlies kan zo ingrijpend zijn dat je wereld totaal op z’n kop staat. Er kunnen van allerlei levensvragen opborrelen: wat heeft het allemaal voor zin? Kan ik weer genieten van het leven? Vragen die met zingeving te maken hebben, en waar je niet meteen een antwoord op hebt.

Samen met Annemarie van Bergen van Uitgeverij Zezz schreef Theone Joostensz ‘Hoe nu verder’? De zin van het leven na een groot verlies. Het boek informeert, inspireert en biedt handvatten en tips over levensvragen en zingeving bij ingrijpende verlieservaringen. Het boek focust op verlies dat te maken heeft met het naderende levenseinde door ziekte of ouder worden en verlies van een geliefd persoon door overlijden.

Ook is er in het boek speciale aandacht voor wat een geestelijk verzorger voor je kan betekenen. “Ik vond het enorm leerzaam om met dit boek bezig te zijn”, vertelt Theone. “Ik moet bekennen dat ik eigenlijk geen idee had van wat een geestelijk verzorger precies doet. Net als veel mensen trouwens, kwam ik later achter. Ik heb verschillende geestelijk verzorgers gesproken voor het boek en ben onder de indruk van hun wijsheid, hun oprechte interesse en zorgvuldigheid in formuleren. Heel goed dat het sinds kort veel makkelijker is geworden om naar een geestelijk verzorgers te stappen. Tot nu toe was geestelijke verzorging alleen beschikbaar binnen een instelling, maar dat is veranderd. Sinds kort mag je namelijk ook als je thuis woont een beroep doen op een geestelijk verzorger.

Ook mijn gesprekken met ervaringsdeskundigen die in het boek worden geciteerd, vond ik indrukwekkend. Ik werd getroffen door hun openhartigheid, kwetsbaarheid en kracht. Ze vertelden hun verhaal, zonder terughoudendheid, in alle eerlijkheid. Naast verdriet en rouw klonk er ook hoop door in hun woorden, en een soort vastberadenheid om dóór te gaan. Ondanks alle twijfels en ondanks de pijn. Ik hoop dat dit boek aan heel veel mensen troost, herkenning en inspiratie biedt.”

Het boek Hoe nu verder? De zin van het leven na een groot verlies verschijnt half november. Het is de bestellen via de website van Uitgeverij Zezz: https://www.uitgeverijzezz.nl/hoe-kan-ik-nu-verder-de-zin-van-het-leven-na-een-groot-verlies/.

 

Meer over Theone: ‘Mijn levensverhaal? Wie zit dáár nou op te wachten?’

(Levensverhalen)schrijver en schrijfdocent Theone Joostensz interviewt mensen en legt hun verhaal vast. In boekvorm, als artikel of als geschreven portret. Ze gebruikt zoveel mogelijk de eigen woorden en de eigenheid van de geïnterviewde. Ook geeft ze workshops en cursussen levensverhalen schrijven.

“Steeds meer mensen willen graag zelf schrijven over hun leven”, zegt Theone. “Sommigen weten precies waar het over moet gaan en zien bij wijze van spreken het boek al voor zich. Maar de meeste mensen weten helemaal niet waar te beginnen. In mijn cursussen en workshops leg ik uit dat ze niet meteen een heel boek hoeven te schrijven, integendeel! Ik laat zien dat je, door fragmenten van je levensverhaal te schrijven, stukje bij beetje een waardevolle verzameling verhalen en anekdotes opbouwt. Waar je later misschien een rode draad in herkent; je levensthema’s. Of hoofdstukken voor uiteindelijk toch dat boek, wie weet. Met behulp van associatieoefeningen help ik mensen bij herinneringen te komen die wat verder onder de oppervlakte liggen. Dat levert mooie, verrassende en soms emotionele momenten op. Want er gebeurt heel wat als je met je levensverhaal bezig gaat. Soms is het ook precies dát waar het om gaat: het proces van het schrijven, en niet altijd een eindproduct.”

Waardevol
‘Waarom zou ik mijn levensverhaal opschrijven? Wie zit daar nu op te wachten?’ Die vraag krijgt Theone regelmatig te horen. “Tot op de dag van vandaag heb ik er spijt van dat ik de verhalen van mijn opa nooit heb opgeschreven”, zegt ze. “Wat zou het geweldig zijn geweest als ik die nu had kunnen nalezen! Ik denk dat het voor elk (klein)kind fantastisch is om te lezen hoe je (groot)ouders vroeger hebben geleefd, waar ze mee hebben geworsteld en welke goede raad ze mee willen geven. Ik denk dat het voor (klein)kinderen heel belangrijk is om iets meer te weten over je wortels, over waar je vandaan komt. Iedereen is daar nieuwsgierig naar. Bovendien kan jouw levensverhaal op papier ook een mooie aanleiding zijn om met elkaar in gesprek te gaan. Zoals je met elkaar in gesprek kunt gaan bij een fotoalbum. Het brengt generaties dichter tot elkaar. Voor mensen die aarzelen over wat ze wel en niet moeten opschrijven, heb ik een tip: schrijf je levensverhaal in de eerste plaats voor jezelf. Schrijf alsof nooit iemand het gaat lezen. Want dan voel je je ook echt vrij om alles op te schrijven wat bij je boven komt. Leg je innerlijke criticus het zwijgen op. Later kun je altijd nog schrappen wat je niet wilt dat anderen lezen.”

Brieven voor later
“Ooit interviewde ik een ongeneeslijk zieke, jonge vrouw voor het magazine Pal voor U. Ze zou niet lang meer te leven hebben. Opgewekt vertelde ze me dat ze een hele stapel brieven had geschreven aan haar drie kleine kinderen. Voor later, als zij er niet meer zou zijn. Een brief voor hun achttiende verjaardag, bijvoorbeeld. En eentje voor als ze hun schooldiploma kregen. En nog veel meer brieven voor nog veel meer belangrijke momenten. Allemaal in vrolijk gekleurde enveloppen. Hun vader mocht bepalen wanneer en hoe ze die brieven zouden krijgen. Zo zou ze dan toch een beetje bij ze kunnen zijn.

Tijdens het gesprek was ik de professionele interviewer. Ik leefde mee, stelde mijn vragen, maakte aantekeningen. Maar thuis, tijdens het uitwerken van mijn aantekeningen, liepen de tranen me over de wangen. Wat oneerlijk dat kinderen en ouders elkaar moeten missen. Geen brief ter wereld die het verlies van een moeder kan verzachten. Het enige wat ik kon doen, was haar verhaal zo goed mogelijk opschrijven. Gewoon mijn werk doen, dus.

Nu, jaren later, moet ik soms even aan ze denken, aan dat gezin. Zij is al een tijdje geleden overleden. Ik stel me voor dat haar kinderen op gezette tijden een brief van haar ontvangen. Hoe ze dan even haar vingers door hun haar laat gaan. Hoe ze met haar brieven, dwars door de dood heen, haar liefde voor haar kinderen laat voortleven.”

 

Meer informatie over Theone?
Op www.theonetekst.nl en op www.levensverhaalgroningen.nl lees je meer over haar schrijfcursussen, workshops en haar werk als (levensverhalen)schrijver.

Theone is partner van het platform JouwLaatsteLevensfase provincies Groningen, Friesland.

 

 

Terug naar het overzicht

Tags